Thursday, June 9, 2011

Pasang Surut Kehidupan..

AsSalam Kawan2... lama tidak update blog ni... heheheh bz tidak jugak... cuma mcm tak ada mood seja... heheh... tapi bila suda ada rasa sunyi tu... baru la teringat nak meluahkan di blog ni... yalah... peneman kesunyian kali.... hehhehe... hopefully lepas ni kurang la sikit rasa tu.....

Kata orang hidup ini ada pasang surutnya, ada turun naiknya dan ada terang gelapnya..... tapi kita manusia sentiasa lupa untuk beringat bila kita berada dalam keadaan pasang, atas dan terang.... kita selalu lupa pada pasangan mereka.... kenapa???... yalah.. sepa mo ingat yang tidak best2 kan... mesti mo ingat yang best2 seja... baru la hati ni happy.... mungkin banyak yang akan setuju dengan kata2 tadi... namun tidak kurang jugak yang tidak setuju... ya lah mereka yang berada dalam golongan yang tidak setuju tu mungkin mereka2 yang sentiasa bersiap sedia dengan segala kemungkinan... atau mereka juga antara orang2 yang pernah berada dalam golongan yang bersetuju tadi... dan sudah mengalaminya... lalu memperbaiki kesilapan....

Pada aku melakukan sesuatu yang betul itu bagus, tapi melakukan kesilapan itu lebih baik kerana ia kan menjadi kan seseorang itu lebih berhati2 dan lebih bersedia....

Tidak salah memaafkan kesilapan orang lain dan menerima kealpaannya sebagai pengajaran... namun adakah yang boleh menerima kesilapan untuk kedua kalinya???... mungkin hanya segelintir kecil sahaja yang akan menerima dan sangat besar yang tidak akan memberi peluang semula.... tapi maafkan la mereka.... mungkin untuk terima itu sukar dan mustahil... tapi sentiasalah memaafkan insan2 yang sudah membuat kesilapan itu... mereka juga manusia biasa... sering melakukan kesilapan... sering terpesong langkahnya... mungkin itu cara yang Allah tentukan untuk mereka supaya lebih beringat dan sentiasa kembali kepadaNYA...

Kita pula tidak tahu bila kita akan mengalami situasi mereka... atau mungkin kita sendiri tidak menyedari yang kita sudah melakukan kesilapan... Oleh itu sentiasa la memaafkan orang lain... supaya kita lebih mudah memperolehi kemaafkan dari orang lain.... AMIN...

Ya Allah kau tunjukkan lah aku kejalan yang Engkau redhai... kejalan yang Engkau berkati...
Kau luaskan lah pintu rezeki seluruh keluarga ku, Kau Berkatila rezeki kami denagn rezeki2 yang halal dan Engkau Redhai.... Kau kurniakan la seluruh keluarga ku dengan umur yang panjang agar kami masih boleh berusaha untuk sentiasa mendekati-MU, menyembah-MU, dan memperoleh Berkat dan Kurniaan-MU...

Ya Allah Ya Tuhan kami, Kau jagalah hubungan kami seluruh keluarga, agar kamu sentiasa sayang menyayangi antara satu degan yang lain, Kau rapatkanlah dan kuatkanlah tali silaturahim antara kami sekeluarga, agar kami boleh saling hormat menghormati antara satu degan yang lain, Kau buangkan lah segala perasaan-perasaan yang tidak baik, dan kau tanamkan lah sifat2 mahmudah dalam diri setiap kami sekeluarga agar kami sentiasa sedia untuk memohon kemaafan dan sentiasa memaafkan antara satu dengan yang lain....

Sesungguhnya kami ini hanya hamba-hamba MU yang tidak lari dari melakukan kesilapan dan kesalahan... Jauhkan lah kami dari Kemurkaan Mu Ya Allah... Dekatkan lah Kami dengan KasihMU, Sayang MU, RahmatMU, KurniaMU dan RezekiMU... Sesungguhnya Enag Maha Pegasih lagi Megasihani...AMIN... AMIN... YA ROBBI ALAMIN

Sunday, April 17, 2011

Aku Sayang Kamu



Assallamualaikum....
Hehe.. mengada2 jugak mo letak gambar sini... heheh saja suka2... baru edit kan gambar lama... so letak di blog la... boleh baca2 nanti kalau time boring... hehehe....

Gambar ni di ambil di rumah aku di Kg Tanah Merah Ranau Sabah, time raya tahun lepas.... heheh nampak jugak date dia kan.... masa ni kami berkumpul makan sekeluarga selepas habis rumah terbuka.... ya la... masa orang datang mana bleh makan.... ramai bah tu kalau semua mo kena join makan... join minum2 n story2 boleh la.... hehhe...

Raya tahun tu tema kami laki bini white n grey... saja ba... selalu ja black n white... kannn.... guna grey la pulak... kesian grey jarang kena ambil jadi warna tema.... hehehe... perasan ka baju My Laling..... hahaha ADIDAS versi Baju Melayu... custome made tu... jan jeles... jeles ker???... sorry ya ADIDAS... pinjam trade mark... My Laling ni ADIDAS Freak... terlampau obses dgn ADIDAS... sampai aku pun terikut-ikut... hehehe... tumpang sekaki la... *debushhhh* tumbuk kang.. (x_x)

Tahun ni tidak tau apa tema... hahhaa padahal puasa pun belum lagi... sudah pikir pasal tema... apa la punya orang... tahun ni kami sambut raya di Kg My Laling... ganti2 la ba... sedang kan berlari pun ada berganti-ganti... erk ada kaitan ka??..... tahun lepas kan di umah aku... tahun ni rumah dia pulak... nanti tahun depan rumah aku lagi... adil dan saksama... ngeeee.. hmmm baru aku perasan... tajuk tu mcm tak kena dengan story... hahahah... alah biar la... cerita aku... aku punya suka la letak tajuk kannn.... heheh... kena lempang kang sia2 jer kekiutan aku... perasan... (T_T)

hmm k la.. aku mau tidur da ni.... huh!!! sudah pukul 3am... ni gara2 study tutorial SOHO software la ni.... huhuhu.... ok la ZZzzzZzz dulu.... nite2... *thud*..ZZzzzzZzzzZzzzZZ... owh ya lupa mo bgtau.. (bangun balik)... aku sudah beransur pulih dari Virus Insomnia... Yeyy!!! *thud* tidur balik...ZzzzZ.. krohhh..krohhh..

Saturday, April 16, 2011

Bila Niat Baik Di Salah Erti...

        As Salam Blogger2 sekalian..... (Walaikumsalam)... aku kan blogger jugak... heheheh..... *debushhh*..


*mode sedih*
Sedih betul aku ni ari.... (T_T)... terkejut bila kawan marah2 kita, maki2 kita.... huhuhuh.... aku bukan ada niat tak baik pun... aku just nak bantu dia saja.... baik kan aku... perasan... mcm ni cerita dia...

-Ini last year punya cerita-
Aku ada seorang kawan ni.. Si X... dia sakit... kira tahap kritikal jugak la.... ini pun aku dapat tau dia seorang kawan jugak.... so aku ni dengan sikap prihatin yang mmg ada dengan aku... *gedebushhhh*... perasan lagi.. aku pun call la Si X  .... tanya khabar... n dengan niat mau minta kepastian.... dan mmg sah dia tu sakit.... apa sakit dia???... dia sakit buah pinggang.... tahap kritikal... dialisis selang 2 hari sekali.... teruk tak??... muda lagi dia ni.... kira sebaya aku la.... (muda lagi ka aku ni... heheh)

Habis call dia tu, aku pun duduk diam seketika... kesian jugak dia ni... sudah la sakit... tidak ramai kawan2 kami yang tau dia ndak sihat.... kira dia memencil diri la.... dalam perbualan kami tu... ada jugak aku tanya dia kerja atau tidak?... dia kata... mcm mana mau kerja... setiap dua hari mo kena pi hospital... so maknanya dia mengganggur la.... so mcm mana kos perubatan dia.... sbb apa yang aku tau... family dia ni sederhana saja... fikir punya fikir... so aku dapat idea untuk buat tabung untuk dia.... niat mau meringankan beban dia... dan idea ni aku bincang dengan kawan yang bgtau aku yang Si X ni sakit.... n kwn tu kata ok....

So bermula la quest aku mengumpul dana untuk kawan kami yang sakit ni.... so aku pun bgtau la kawan2 yang lain... ( baru 4 orang yang sempat aku bgtau )... n diorang pun setuju mau bantu.... ya la mana aku boleh buat sendiri kan... jadi  aku bgtau nanti aku dah bukak akaun untuk tabung tu baru aku collect dana dari diorang.... so for permulaan aku buat tabung sendiri untuk dia di rumah... just untuk kumpul duit cukup syarat bkak akaun... so dengan semangat nya aku simpan RM2 sehari.. (untuk tabung tu la)

-Awal Tahun-
Aku dah dapat kumpul dalam beberapa ratus... so aku call  la balik Si X ni....cerita2... masa mo letak tepon tu... aku pura2 la mo pesan minta beli barang dgn kwn aku ni.... aku minta la no akaun dia mo kirim duit beli tu barang yang aku pesan.... esok tu aku kirim la duit yang aku kumpul tak seberapa tu... then aku sms dia bgtau aku dah bank in duit.... tak lama lepas tu dia call aku... kenapa banyak sangat??.. berapa banyak ko mau??... so aku pun terus terang la yang tu duit dia untuk bantu ringan kan beban mana yang termampu.... cerita2... letak phone....

-Semalam-
Si X ni sms aku minta aku call dia... aku ni panik la... ya la... dia kan sakit.... so aku pun call... belum sempat aku bagi salam.... terus dia marah2 aku... maki2 aku... aku tanya kenapa marah2 ni.... dia cakap kenapa mo kestau kawan2 lain yang dia tu sakit??... tak payah la nak heboh2 dgn orang lain yang dia tu sakit.... banyak la dia marah dengan aku...  dia cakap la pasal tu duit yang  aku kirim dgn dia ari tu.... dia tanya siapa lagi yang terlibat dlm collection tu... aku tidak bgtau... ya la... sbb aku sorang saja... yang lain blom sempat pun bagi dana.... dia paksa lagi aku bgtau.... sbb kononnya dia terpaksa kena call diorang mo ucap terima kasih.... aku cakap la... niat cuma mau tolong kawan saja.... lepas tu dia marah2 lagi, maki2 lagi... dah la terima kasih pun tidak dari ari aku kirim tu rm lagi (chehhh.... sempat lagi mengungkit... *debushhh*) lagi mau marah2 n maki2.... last2 aku cakap dgn dia.... ok la... aku minta maaf sbb buat ko rasa malu dgn kwn2.... aku minta maaf sbb ko terpaksa call kawan2 yang lain  untuk ucap terima kasih.... nanti aku tolong topupkan ko supaya ko boleh call diorang... n last but not least... aku minta maaf sbb dapat kumpul sedikit saja, sbb baru aku sorang ja yang sempat buat collection tu (geram punya pasal).... then... *tut tut tut tut tut* aku letak tepon..... aku berjanji tidak akan angkat call dia lagi..... titik. (terus hantar msg topup.. nasib baik aku jual e-reload)
    
*mode ceria*
 hehehe.... mcm tu la lebih kurang.... ahh malas da mo pikir... biar la dia.... aku dah tolong da cukup bagus kan....  heheh..... k la.... TAMAT 

Wednesday, April 13, 2011

Virus Insomnia Melanda....


As Salam,

Aku di serang virus insomnia... huhuhu dah tiga hari dah ni aku ndak boleh tidur.... adoiii.... paling lama tidur 5 minit... huhuhu... siksanya.... ringan saja rasa badan ni sekarang... mcm melayang2... hahaha... hmmm... mcm mana melayang2 denagn berat badan sekarang ni.... Oiiii Ndang.... do sumthing...!!

Hmmmm... dalam aku tidak boleh tidur tu... aku terfikir mo lukis trademark logo untuk my bisnes... hehehhe.... lama jugak mo pikir mcm mana mo lukis... ya la... aku ni bukan pandai sangat melukis... terer tu ada la... hehehe (perasan)... hmm... so ini la hasilnya.... hopefully tidak la terlalu complicated kalau mo buat rubber stamp nnt.... heheheh.... tadaaaaa.....


heheh... ok tak?..

So ini la yang dikatakan... insomnia yang ada hasil.... PEACE   (^_^) V

Monday, April 11, 2011

Hooreyyy!!!!...Today I've lost 2 kg!!


gambar spelet dari google... hehehe

hehehe...Horeyyyy!!!!.... ada perkembangan!!!... hari ni aku dah turun 2kg... Syabas Betee!!... ngeee... sukanya.... hmmm... ini ada la rutin aku dalam beberapa hari ni

1. Sarapan Oren Jus + Roti  Sekeping
2. Minum air 2 liter ( 8am-11.30am) <-- ada buat senaman ringan bagi keluar peluh
3. Lunch Nasi 1/4, sayur 1/4, buah 2/4 (minum air 500ml lepas 15minit makan)
4. Minum air 1.5 liter (1pm-6pm)
5. Dinner Snek Buah
6. Minum air 1 liter (7pm-10pm)

heheheh.... mcm tu la lebih kurang.... plan mo kasi kensel nasi dari menu... tapi slow2 la... heheheh... ok la... nnt aku update lagi yaa... lalalalala... senangnya dalam hati....  (^_^)

p/s: air baik untuk proses detox.. sangat setuju!!!



Friday, April 8, 2011

Cabaran Menurunkan Berat Badan....




Assalamualaikum semua....

Huhuhu... cakap pasal berat badan ni... mmg sensitip... ya la... semua tak kena... nak beli baju susah, nak jalan2 susah, nak makan susah... pokoknya semua ada masalah.... termasuk la kesihatan....

Aku ni tergolong dalam kategori makhluk tuhan yang 'overweight'... ya la.. dengan ketinggian 168cm.. sepatutnya berat aku cuma 65-70kg sahaja. tapi aku ni dah nak mencecah 100kg... Alamak!!.. ini aku perasan bila aku selalu sakit tapak kaki.... Kebetulan hari tu aku membeli belah di Tesco dekat dengan rumah aku.... so time aku jalan2 tu... tapak kaki aku rasa sakit sangat... terutamanya bahagian tumit.... tapi aku biarkan saja.... siap membeli tu, aku pun buat la bayaran... dengan belian aku tu melayakkan aku mandapatkan cabutan bertuah di kaunter servis pelanggan.... aku dapat 3 cabutan.... so aku ni dengan happynya... pegi la... cabutan pertama, aku dapat mug... cabutan kedua, aku dapat tisu satu kotak... cabutan ketiga.... jeng..jeng...jeng... aku dapat penimbang berat badan.... aiksss!!! mcm tau2 ja aku ni sangat memerlukannya.... well.. maybe tuhan nak tunjuk la kat aku yang aku ni dah masuk tahap merbahaya... hehehe.... bahaya ker?....

So di pendekkan cerita, semalam aku n My Laling lepak makan di medan selera tpt biasa kami makan tu, hehehe... tempat aku pungut si Panther.... sedang kami makan2 tu.... aku ni mengadu la yang aku selalu sakit tapak kaki...... Laju saja dia jawap... 'Tulaaaa.... kena kasi kurang sikit tu babat...'. Eiiii dia ni... cakap mcm tu pulak....tapi dalam hati aku rasa ada betulnya jugak cakap dia tu.... ya lah buakan apa... masa zaman Slim Shady aku dulu, teda pulak aku rasa mcm ni..... tapi aku diam seja..... Susah la nak kuruskan badan ni.... semua nak kena kontrol.... tak like!!!... hehehe...

Selesai makan tu... kami masih lepak2 lagi menghabiskan air yang kami order..... Tiba2 my Laling cakap...'Ok la Ayang, kalau Ayang dapat kasi turun berat badan Ayang dalam tempoh dua bulan, saya bg dia hadiah'.... Aku tanya 'hadiah apa?'..... "Hadiahnya "tut"...(heheh rahsia... kitorang jer bleh tau).... Hmmmm... Lumayan jugak dalam hati aku....'Okey"!!!... Boleh!!!.... 'Eh tapi dengan syarat... tak boleh guna sebarang produk2 sliming yang ada dipasaran'....... Haaaaaaaa!!!! mati la kalau mcm ni...... tapi memandangkan hadiah dia yang lumayan tu.... aku sanggup....Aku terima cabaran My Laling....Yess I know can do it....

So, hari ini cabaran ku bermula.... Chaiyok!!! Chaiyok!!... Ni List aku untuk Cabaran Menurunkan Berat Badan...

1. No Aircond (siang)
2. Nasi (se-per-empat dari biasa)
3. More Vege
4. Fruits for snacks
5. Plenty of water ( 3-5 litre/day)
6. Work Out. (huhuhuh.... skipping, sit up, etc)... alah yang ringan2 jer...
7. No supper, Mc D, KFC ( warghhhh!!!.... huhuhu im gonna miss u all)..
8. Nanti Pikir

wish me luck yaaa....




Thursday, April 7, 2011

Aku dan Panther

As Salam Semua....

Lama jugak tak taip menaip sini... hahahah biasa la kemalasan melanda.... opsss.... bz la katakan.... kali ni kaku mau cerita pasal kucing aku si Panther. Dia ni aku pungut di Medan selera Manjung, masa nak makan malam dengan My Laling n adik aku. Time aku ambil dia  ni... mcm dah tak da harapan da aku tengok... sbb nak jalan pun dah tak boleh, heret2 kaki belakang.... huhuhu.... aku ambik pasal di menyandar kat kaki aku time tu n pasal kesian sangat dengan dia.... ya la dah la kecik lagi... mana tau orang terpijak... dah la bulu dia hampir sama dengan warna simen.... pada mulanya adik aku nak bg dia nama Kukulabu... hehehe... Kelabu la konon tu, but tak mau dengar sangat bunyi kelabu tu... so modified la sikit.... jadi la Kukulabu...

Aku bawa la balik ke rumah... aku letak dalam kotak alas dengan towel... bg selimut... plan esok nak mandikan n bawa ke klinik.... Esoknya aku tengok dia dah mcm nak mati... aduihhhh... sedih... apa la orang dah buat dengan dia sampai jadi mcm ni.... aku assumed orang pukul dia...

Lepas siap buat semua kerja rumah... aku ajak adik aku pi klinik... bila aku tunjuk kucing tu dkt doktor tu... boleh doktor tu cakap kenapa aku pukul kucing tu... aiksss.... dia tak dengar ka xplaination aku yang berjela2 tadi???... boleh dia kata aku mcm tu.... aku ni baik punya nak jadi Kapten Planet menyelamatkan kucing tu....  check punya check... dia kata kaki kucing tu tak patah... cuma ada urat tak function.... maybe kecacatan kekal.... aduihhhh..... kesiannya kucing tu..... ambil ubat n balik.... aku decide nak pelihara Si Panther... hehehe... kenapa nama dia si Panther bukan si Kukulabu???.... hehehhe..... teruskan membaca...

Aku ni merawat la si Panther.... selang seminggu si Panther menunjukkan perubahan.... time tu aku tengah syok layan cerita CSI di AXN... tiba2 aku dengar... "miau..miau"... sayup jer bunyi dia... akutengok la tpt aku letak si Panther.... HILANG!!!.... aikkkk..... mana ni... sekali aku tengok... elok je dia lepak kat tempat letak tangan kat sofa.... aikssss.... mcm mana dia bleh manjat sampai situ... kan kaki dia tak bleh gerak.... so aku ni meng'investigate' la... aku ambik dia letak kat lantai.... WAHHHHH!!!!! dah boleh jalan.... tapi terhenjut2 sikit..... hehehehe.... Ada harapan....

Satu hari tengah si Panther tu terhenjut2 jalan.... tiba2 main muzik Pink Panther di TV... hehe lagu tu syncronize dgn langkah si Phanter.... haaaaaaa.... dari situ la Si Panther dapat nama dia....

Banyak suka duka aku sepanjang menjaga si Panther ni.... but satu saja yang betul2 mengugat iman aku.... bila nak ajar dia guna toilet dia.... aduihhhh.... baik punya toilet aku bagi kat dia... tempat yang satu tu jugak dia nak melepas..... kat penjuru dapur...... geramnya....


Reaksi Si Panther bila di tanya...
Tapi sekarang ni si Panther sudah pandai pi toilet dia.... tapi demand.... balik2 mau tukar pasir.... kalau lambat sikit tukar.... boikot aku....berak merata.... wekkk jahat Panther....


Boikot aku la tu!!... Nanti kau!!... Geramnya!!

Hmmm.... bila aku ingat2.. kelakar pun ada, marah pun ada.... tapi yang penting aku tetap sayang Panther.... Sekarang Panther sudah besar.... bujang la konon.... handsom boy la konon.... wekkkk.... heheheh.... Ini la Panther.... Tadaaaaaaaaaa............











p/s: semua ilustrasi di atas adalah dilukis, dipilih dan disiarkan mengikut persetujuan Si Panther.. PEACE

Saturday, March 19, 2011

Andai Lelaki Tahu...

Andainya lelaki tahu..
Apabila seorang perempuan jatuh cinta,
lelaki itu tidak semestinya punya segalanya,
tetapi lelaki itu adalah segalanya di hatinya.

Andainya lelaki tahu..
Apabila seorang perempuan itu mengalirkan air mata,
itu bukan bermakna dia lemah,
tetapi dia sedang mencari kekuatan,
untuk terus tabah menyintai lelaki itu.

Andainya lelaki tahu..
Apabila seorang perempuan marah,
memang dia tidak mampu mengawal perasaannya,
tapi percayalah, itulah maknanya,
dia sangat mengambil berat dan menyayangi lelaki itu.

Lihat saja pasangan yang baru bercinta, mereka jarang bergaduh,
Tetapi percayalah semakin bertambah sayang mereka pada seseorang,
semakin pula banyak pertelingkahan yang berlaku.

Andainya lelaki tahu..
Apabila perempuan bercakap banyak,
dia tidak pernah bermaksud untuk membuat anda rimas,
tapi dia mahu lelaki mengenalinya dengan lebih dekat.

Andainya lelaki tahu..
Apabila perempuan berkata dia mahu anda berubah,
itu bukan bermakna dia tidak mahu menerima anda seadanya,
tetapi dia mahu menjadikan anda lebih baik,
bukan untuk dirinya,
tetapi untuk masa depan anda.

Andai lelaki tahu..
Apabila perempuan cemburu dan tidak percayakan anda,
bukan bermakna dia tidak sayang..
tetapi dia terlalu sayangkan anda
dan masih menganggap anda anak kecil,
yang masih memerlukan sepenuh perhatian.

Kadang2 dia terlalu risau sekiranya terlalu percaya,
anda akan mengkhianati kepercayaan yang diberi.
Naluri keibuannya sangat kuat.
Dia hanya mahukan yang terbaik untuk anda.

Andai lelaki tahu..
Apabila perempuan merajuk,
jangan kata dia mengada-ngada.
Dia bukannya mahu dipujuk dengan wang ringgit,
atau hadiah sedozen,
tetapi cukup dengan perhatian,
yang boleh buat perempuan rasa dihargai.

Andai lelaki tahu..
Apabila perempuan jarang mengatakan ‘i love u’,
itu tidak bermaksud dia tidak menyintai,
tetapi dia mahu lelaki itu merasai sendiri cintanya,
bukan hanya hadir dari kata-kata,
tetapi juga melalui bahasa tubuhnya.

Andai lelaki tahu..
Apabila perempuan kata dia rindu sama kamu,
dia benar-benar maksudkannya.
Apabila berjauhan, bayanganmu akan sentiasa bermain di mata.

Andai lelaki tahu..
Apabila perempuan kata lelaki lain itu lebih baik dari kamu,
jangan percaya kata-katanya,
kerana dia hanya mahu menguji kamu.

Dia mahu melihat sejauh mana kamu sanggup menjadi yang terbaik di matanya.
Walaupun sebenarnya memang kamulah yang terbaik di hatinya.

Selagi dia dengan kamu, percayalah,
walaupun perempuan menganggap masih ramai lagi yang lebih baik di matanya,
tetapi di hatinya, kamu tetap yang terbaik.

Andai lelaki tahu..
Apabila perempuan menjadi degil,
dia bukan bermaksud untuk menjadi degil,
tapi dia mahu melihat,
sejauh mana lelaki itu mampu bersabar dengan kerenahnya.

Percayalah, hati perempuan itu sangat lembut.
Andai kena caranya,
jangan terkejut kalau akhirnya dia menukar fikirannya dalam masa sesaat.

Andai lelaki tahu..
Apabila perempuan berkata,
“tolong tinggalkan saya!”,
dia tidak bermaksud menyuruh anda pergi selamanya.
Dia hanya mahu menenangkan fikirannya sebentar saja.

Apabila dia kembali tenang,
percayalah dia akan mencari anda semula.
Itu tandanya dia benar-benar menyintai anda.
Perempuan sukar untuk mengawal perasaan.
Dia terlalu emosional.
Tapi dialah yang paling menyayangi anda,
dan sangat sensitif dengan perubahan pada diri anda.

Andai lelaki tahu..
Sememangnya Allah menciptakan lelaki dan perempuan itu,
dengan perbezaan yang tersendiri.
Tetapi sekiranya mereka saling memahami,
mereka akan saling melengkapi dan menyempurnakan.

Perempuan itu diciptakan oleh Allah indah sekali.
Di sebalik air matanya,
tersimpan seribu satu kekuatan,
yang bakal menjadikan seorang lelaki itu merasa selamat bersamanya.

Biarpun zahirnya perempuan itu tampak lemah,
tapi dia punya kekuatan tersendiri,
yang bisa menggoncang dunia,
dan mungkin bisa pula membuat lelaki menjadi lemah kerananya.

Jadi hargailah kehadiran seorang perempuan dalam hidup anda,
kerana dia didatangkan bukan dengan kelemahan sahaja,
tetapi dia juga ada kekuatan untuk menyokong anda,
dan membuatkan hidup anda lebih sempurna.

Dialah yang bakal menjadi perempuan bekerjaya, isteri juga ibu
yang terbaik untuk anak2 anda.

Friday, March 4, 2011

Minggu yang bingung....



hmmmm... lama jugak tidak taip menaip di sini... ntah kenapa sejak dua menjak ni mcm teda mood aku mo menaip.... maybe benda yang sama saja setiap hari kan.... cuma minggu lepas ku pi KL ikut my Laling..... lain dari tu... sama saja... hmm... kenapa la time aku teda apa2.... orang tu langsung tidak mo pandang aku.... siap cakap yang aku ni menyusah kan keluarga saja.... semua la yang buruk aku... teda yang bagus... apa saja benda2 yang tidak baik di buat oleh adik2 aku... semua aku yang disalahkan.... cakap aku yang ajar2 diorang buat mcm tu.... padahal aku pun tidak tau apa yang diorang buat.... lagi pun ada ka kakak yang mo ajar adik2 dia buat benda yang ndak baik.... even aku ni mmg nakal.. tapi aku tidak la bah ajar2 adik aku buat benda yang jahat2.... kalau diorang nampak pun aku buat jahat... tidak kan la ba diorang tidak boleh fikir sendiri.... pandai buat pandai la ba tanggung kan.... hidup aku dulu serba tidak kena saja... ada saja benda yang salah aku buat di mata dia.... pasal makan pun boleh jadi isu besar.... itu la satu benda yang aku ingat sampai mati..... halau orang tu mmg sudah jadi satu tabiat dia kalau ada yang dia tidak puas hati.... padahal benda tu kadang2 teda kaitan pun dengan dia.... tapi tu la... bila ada masalah... bukan mau bincang bagus2... asyik dengar cakap orang saja.... yang aku heran orang tu bukan tinggal sama2 pun.... dia yang hidup dengan aku ni dari kecil masih lagi dia tidak kenal.... orang yang baru di kenal sehari dua.. tu la yang di tatang abis2.... ini la jugak yang aku ingat sampai bila2.... anak sendiri di halau dari rumah.... orang lain tu yang di simpan... tapi tak pa... masa tu ada jugak Laling yang sanggup terima aku tinggal di rumah dia.... tak pa la.... benda dah jadi pun.... aku mmg sudah kasi maaf semua kesalahan orang2 dengan aku ni.... dan aku harap sepa2 yang aku ada buat salah tu... maaf kan la aku ya.... maka yang aku termakan.. terminum tu mintak halalkan ya...... mana tau kan esok2 aku pergi... ndak sempat pulak mo cakap kan..... hehehe...... satu saja yang aku mau... kalau boleh... bila aku sudah teda nnt... aku mau semua organ aku yang boleh digunakan... aku mo kesi derma.... mata, hati, buah pinggang, jantung, tisu.... pokoknya apa saja la yang berguna untuk membantu orang2 yang memerlukan...... dan siapa2 yang ada time organ aku tu di dermakan.... tolong bgtau tu orang supaya jangan sia2kan hadiah  yang tak seberapa dari aku tu... tak payah la mention pun nama aku.... cuma sampai kan pesan saja.....cukup la.... satu lagi aku harap sebelum aku pegi nnt.... aku sempat lahirkan zuriat untuk my Laling... supaya dia selalu ingat aku..... ingat yang kami pernah hidup sama2.... ingat yang aku sayang betul dengan dia..... yang aku sanggup ganti nyawa aku ni untuk dia.... Luv U Ayang.... Ayang, sa minta maaf kalau sa selalu tidak mo dengar cakap ayang ya... bukan sa tidak mo dengar tapi saya sengaja buat mcm tu sbb sa mau ayang selalu kasi ingat sa.... :)... minta maaf kalau sa selalu marah2 ayang,  bukan marah betul2 pun... saja mo tinguk ayang merajuk... supaya sa boleh pujuk.... :).... hmmm.... macam2 pulak aku ni hehhe... saja mo taip ba... mana tau kan.... so ada orang yang tau apa yang aku mau selepas aku tiada nnt.... PEACE

Wednesday, February 16, 2011

Sapi yang Cow.....

         
 

            Banyak betul cerita orang yang dikaitkan dengan sapi ni.... aku pun salah seorang yang ada kenangan terindah dengan makhluk tuhan yang paling seksi ni.... heheheh.... ni semua gara2 adik aku ni la.... Si Eija....
 
           Satu hari ni sekitar tahun 1992... (aku dalam darjah 6).... Lokasi.... Rumah Pengurus Ladang.... hmmmm.... rumah yang aku belajar bawa kereta turun bukit tu laaa...... time tu di rumah ada aku, Eija n Nenek Emmu' kalau tia silap tu....
 
           Aku ni siok2 baca buku cerita 'Profesor Serba Tahu'.... ada banyak cerita tu dalam dia..... tebal tu buku..... tengah siok2 aku membaca ni..... terus si Nenek Emmu' suruh aku sama si Eija pi halau tu sapi yang tumpang lalu di tepi rumah kami..... Adeiiii.... sapi ni pun.... time ni jugak dia mau lalu...... kalau tumpang lalu saja tidak apa.... yang bikin malas dia tumpang simpan tu bahan letupan dia..... Mana bolehhh owhhh!!!!.....  So aku n Eija pun pi la halau..... kunun mau halau sampai lepas pagar rumah saja.... tapi nenek suruh halau jauh2... sbb bahaya tu bahan letupan dia... nanti dia buang dekat2 situ.... WowoWOwoWo.... bom atom tu.... bahan radioaktif terlarang..... so aku sama Eija ni... halau la sampai ujung jalan.... kira selekoh jalan la..... aku ni sambil halau tu...... sambil baca buku yang aku baca dari tadi..... sambil tu aku jeling2 jugak tu sapi kalau sudah sampai ujung jalan.... (banyak la punya sambil)....  tapi di ujung2 jelingan aku tu... aku nampak si Eija pi kacau tu anak sapi yang baru lahir guna kayu.... adakah dia pi cucuk2 tu anak sapi....... tapi aku kasi biar saja dia.....bah bz kan.... (reading mode)....

           Lepas aku nampak tu sapi sampai ujung jalan.... aku pun pusing la balik mau jalan pulang pi rumah.... mata aku ni asyik membaca tu buku cerita...... Dalam aku sibuk kusyuk yang teramat sangat membaca tu.... Tiba2 aku nampak kelibat si Eija laju ni belari... dia bilang.... 'NDANG LARIIII!!!!!!'...... aku pun heran...  aku tinguk si Eija laju ni lari.... 'Kenapa dia lari????!!!'..... dalam hati ni sempat lagi aku cakap.... 'Eiiii buyuk punya Eija.... mau ajak lumba... tapi dia lari duluan ni.... buyuk!!'...... tapi aku kasi biar seja dia...... sekali aku nampak dia tutup tu pagar.... 'Aikkkksss!!!! dia ni tutup pulak tu pagar..... aku belum sampai lagi pun....... sekali lagi aku dengar..... NDANG LARIIII!!!!..... 'Kenapa jugak si Eija ni.... balik2 suruh aku lari.... tapi dia tutup tu pagar..... mcm mana aku mo masuk pi rumah?'... aku cakap dalam hati aku ni.......
 
           Ntah kenapa dalam masa aku teheran2 tu.... aku terasa ada aura yang membunuh yang kejam di belakang aku ni....... sekali aku tinguk belakang!!...... 'Makkkk Aaaiiii!!!!! SAPIII!!!!!...... Bah... aku apa lagi..... bukak la langkah seribu..... tapi malangnya.... ndak cukup masa aku mau charge bateri untuk pecutan maut...... 'Gedebushh'!!!..... time tu aku nampak tu tanah jauh betul di bawah..... Astaga.... mcm Superman ba aku rasa time tu...... ndak lama lepas tu... aku nampak tu tanah makin lama makin dekat ni..... 'Paaaappppp'!!... te'ampas' aku dengan aksi Superman lagi tu..... sekali aku toleh balik.... AaAAaaaRRrrRGgggghHHhhh!!!!!.... Tu sapi sedia untuk serangan kedua..... time ni aku tidak bagi peluang!!!! Full charge sudah aku time tu..... WwwUuuuSSssHHh!!!!..... sedar2 aku sana suda berdiri di sebelah dinding rumah...... 'Uiissshhhh bila masa aku sampai sini??!!.... bila masa aku panjat tu pagar???!!!.... semua aku ndak sedar..... bah biasa lah kan... 'adrenalin rush'..... "dup dap dup dap dup dap"... jantung aku laju ni..... putih melepak aku time tu.... pucat lesi kan... kumanggau ba.... aduiiihhhh
 
             Ndak lama tu.... sayup2 aku dengar suara si Eija ketawa..... lama2 makin kuat ni..... kira-kira aku sudah berada dalam keadaan tenang ni...... baru aku nampak si Eija sana depan aku berabis kasi ketawa aku ni..... 'Punya jahat ni budak'....... aku punya la main takut... dia boleh kasi ketawa aku.... hahahhaha.... Sampai hati ko Eija.... time tu jugak baru aku rasa sakit di tapak tangan n lutut aku..... huhuhuh... cedera parah aku...... abis luka tapak tangan n lutut aku...... ni semua tu sapi punya pasal..... ada ka dia pi tanduk aku..... (padahal si Eija yang pi kacau anak dia)..... 'Tula ko Eija.... pi lagi kacau tu anak sapi..... mmg lala mama dia marah... sudah la tu sapi betina baru beranak..... mana la dia tidak mengamuk.......hormon ndak menentu ni..... aku yang tak bersalah ni free2 jadi mangsa kekejaman tu sapi...... nasib baik la sapi tu tanduk dia kontot.......  huhuhuhu.... (T_T)....
 
            Tapi bila aku ingat2.... kenapa jugak la aku jadi mangsa sukarela time tu..... rupa2nya kebetulan aku pakai baju merah time tu...... lepas kejadian tu baru aku percaya yang sapi ni mmg ndak suka warna merah...... satu lagi... sampai sekarang tu buku yang aku baca time aku menghadapi saat2 genting tu hilang entah kemana..... puas jugak aku cari buku tu di tempat kejadian..... teda ni.... lari jugak dia kali ketakutan ni..... hahahhaha...... moral of the story.... buat kerja biar buat betul2 supaya selamat.... and credit to the Sapi yang seksi.... ko jugak la yang paling juara!!!...... Eija... mesti ko terhibur kan time tu.... hahahhaha..... nasib baik la time tu blom ada pesbuk.... kalau tidak... hahahhahahah...... biar la jadi kenangan kami dua2 jak....

Monday, February 14, 2011

Sambungan Zaman Kanak-kanak Riang...

           Wahhhh lama jugak aku tidak taip menaip sinikan.... sorry la ya.... aku bz sikit menguruskan hal2 yang tiada kaitan dengan zaman kanak2 riang... heheheh... ok la.. ari tu aku ada cakap mo sambung pasal aku belajar bawa kereta tu kan..... ok kita sambung....
           Ni masa aku sudah 'campiun' la sikit sudah bawak kereta.... kira sudah bawak2 la.... di jadi kan cerita.... kami ni di transfer ke rumah yang paling atas bukit di Kilang Langkon (Kota Marudu).... sepa yang pernah lepak area tu... mesti tau tu rumah.... nun di atas bukit sana..... bah jadi of course la route dia baru kan.... Rumah lama tu 'champiunsip' sudah aku jalan dia.... hehe... padahal... masih lagi aku terasa kegigilan dia time tu..... hahahahha...
          So di jadikan cerita hari tu (di rumah baru) aku ni mau cuci kain la..... tapi sabun cuci abisss..... so aku dengan selambanya bgtau Mama aku yang aku mau pi beli sabun cuci (di kedai maulana dekat jalan besar)....   Eija ikut sekali..... dia pun masa tu mcm lala jugak..... konfiden yang aku boleh bawa.... (aku pun konfiden jugak... hahhahha)...... masa turun bukit tu.... biasa saja.... ya la... sbb keta maju dan boleh kontrol guna break kan........ selamat la semua sampai waktu mau naik bukit ni...........
          Sekali naik bukit ni aku tidak biasa lagi budget bila mau lajak tu Trooper.... aku pun dengan selamba naik guna gear dua........ sekali sampai tengah bukit (ngam2 selekoh).... tu Trooper mcm tidak kuat ni mau naik..... Alamak!!.... aku time tu belum lagi pandai mau tukar gear time naik bukit... ( hahhaha ketara la selama ni naik bukit men lajak saja kan..... )... Apa lagi.... mula2 tu aku cool lagi.... mau ambil inisiatif kasi undur tu kereta turun bukit kunun..... but with my pengetahuan yang sangat cetek (masa tu la) mcmmana mau control stering masa mau undur kereta di bukit......... aku jadi tidak tentu arah.... lebih2 lagi masa si Eija beteriak2 tak ingat dunia!!.... aku pun apa lagi.... ikut jugak la beteriak.... bahh.. panik kan..... tapi yang paling pasti..... tu kaki tetap pijak brek keta dengan kuat....sambil teriak2..... hahahah.... kebetulan masa tu ada orang di workshop.... boleh dia buat tidak tau san...... kami ni punya la bertarung dengan perasaan yang bikin takut......... hahahha... time tu aku rasa kalau ada orang yang nampak kami.... bukan dia kesian tinguk kami ketakutan...... ketakutan tinguk kami punya ketakutan yang bikin takut ada la...... aduihhhhh.... scary bah betul kami punya jeritan batin time tu............. masa tu dalam pikiran aku kalau aku lepas break... sana kami di gaung... Trooper terbalik ni..... masa ni kegigilan kaki aku bermula balik...... takutttt oiiii...... soooriiiiiiiiiiiii palis...... nasib baik la masa tu si arwah Dady ada balik umah.... dia la yang menyelamatkan kami dari menakut kan orang dengan jeritan2 luar biasa.... hahahha.... yeyyyyy.... Dady to the ResQ.... Dady la Kapten Planet aku..... heheheh.....
           Sampai di rumah aku terus sambung kerja yang terbengkalai tadi (cuci kain) sama Eija..... sambil kami cuci kain tu... kami mengimbas kembali aksi2 kami dalam kereta...... berabis ni kami kasi ketawa balik gelagat kami time tu...... (boleh la ketawa kan..... sbb selamat... Syukurrrr).... kalau tidakkkk.... eeeeeeiiii.... palis2...... tu la ba kalau budak2 ni..... kita ingat yang best2 saja..... yang ndak best pun kita kasi jadi best kan...... padahal kita ni ndak tau pun perasaan orang tua kita time tu mcm mana..... Apa yang pasti.... lepas kejadian tu... aku tidak lagi guna gear dua kalau naik tu bukit............ peduli la bunyi tu injin keta mcm mana.... yang aku tau... aku sampai di rumah........ Heheheh sekarang ni bagi la aku bukit mcm mana pun.... teda hal punya..... cehhhh... sekarang eksen la.... kalau dulu bagi.... boleh terkucil dalam seluar kali..... hahhahha.....  N'dang... N'dang....

Thursday, February 10, 2011

Kenangan Zaman Kanak-kanak Riang...

            Terlalu banyak untuk dikongsikan tentang kisah2 silam aku ni... ada yang suka... ada jugak yang tak berapa nak best.... kadang2 senyum aku sendiri kalau ingat kisah2 lucu aku masa kecil2 dulu.... eheheheh... Dalam banyak2 cerita tu.. satu yang menarik minat aku untuk di kongsikan disini.... Cerita aku mau belajar memandu....
            Aku balik dari sekolah (masa tu aku dalam darjah 6)... aku nampak Yan (abang) kena ajar memandu oleh Arwah Dady... masih lagi aku ingat time tu... pakai kereta 'Toyota Crown' kami (J 553.. cantik kan plat num dia)... heheh.... dalam hati aku ni mau jugak belajar bawa kereta..... so aku cakap la dengan Dady..."Dady... nanti lepas si Yan... aku pun mau belajar jugak ya"..... Dady jawap "ya.. tapi tukar baju dulu"... aku pun dengan 'happy'nya lari naik umah... terus tukar baju ni... sekali aku mau pi tempat Dady.... aku nampak tu kereta 'parking' suda.... "Dady, napa Dady berenti suda?"..... terus aku dengar suara si Mama.."Napa jugak?... Ko mau pi mana??"..... "Dady bilang dia mau ajar aku bawa kereta"..... "Mana boleh!!... ko tu blom boleh bawa kereta lagi.... 17 tahun baru boleh bawa kereta"....."Abis.. Yan tu... kenapa boleh?"...... Mama terus cakap..."Yan tu lelaki.... ko tu perempuan".... wahhhhhhhhhhh!!!! geramnya aku bila kena cakap mcm tu.... mana boleh mcm tu..... kuyak da muka aku time tu.... "Nanti la baru Ndang belajar yaa... hari ni giliran Yan"...Dady pujuk aku..... "Ba... betul aaaa.... nanti giliran aku sudah yaaa".... senyum.... tapi dalam hati...."Hmmm nanti aku belajar sendiri".... heheheheh... abis cerita sampai situ.....
            Satu hari ni... Dady sama Mama pi bandar.... Durang pakai keta Trooper kami... Yan time tu di sekolah.... ada urusan pengakap dia...... Yeyyyy!!! ni lah peluang aku mo belajar bawa tu kereta... (Si Crown tu mengigil2 kali time tu.. ketakutan)... hahahaha.... 'Arggggghhhhhhhhh!!!! Cari2 kunci kereta.. teda ni... mcm tau2 saja diorang Mama aku mau curi2 belajar driving.... Eeeeiiiii tensennya!!!..... aku terus pi tpt Si Crown.... aku tinguk tidak kena lock..... Hehehehe >:)... terukir senyuman aku time tu......untuk pengetahuan... time tu tpt kunci kereta tu mcm ada slot syiling ni.... kebetulan time tu slot kunci tu tidak berada dalam 'Lock Mode'... Hhahhahahah.... Ini kali la.... aku buka pintu... start keta (tanpa kunci)..... VrooOOoooOmmMmm... VroOOooommmMM....  masuk gear 'gostan'... (sudah belajar teori dlm diam... perhatian diberikan sepenuhnya masa Dady driving... heheheh.. syabas N'dang).... uuupppssss.... undur.... lepas tu tukar gear 1... majuuuuu.... mcm tu la aku buat balik2 sampai 'campiun' sikit.... lepas tu aku parking keta.... naik umah... tinguk cerita GABAN (fames time tu)... ndak lama lepas tu diorang Dady balik.... hehehe... diam2 ni....
           Sampai satu hari tu...... Dady ajar Yan bawa keta turun bukit..... time tu aku tagih 'giliran' aku yang ter'miss' ari tu..... Dady cakap belajar dulu di tanah rata..... aku ndak mau... aku mau jugak belajar bawa keta turun bukit..... (sbb sudah bosan bawa Si Crown di tanah rata... secara rahsia.. hehehe)... Dady mengalah..... Sampai saja si Yan dari bawah bukit...... dia keluar... aku terus masuk dalam kereta.... yang lucunya Si Lala.... dengan selambanya dia mau join aku dalam keta time tu..... aikkkssss... dia ni sedar ka yang aku first time mau bawa kereta turun bukit?.... Dady suruh dia turun.... "Ndak mau!!!... aku mau ikut si Ndang".... aku time tu tidak mau buang masa... sbb takut si Dady berubah fikiran.... aku kasi masuk gear 1..... WwUuuussshHhhH.... terus pijak padel minyak ni...... apa lagi... laju saja tu kereta turun bukit..... bah.. aku apa lagi!!!.... kelam kabut la..... pegang stereng keta ndak tentu arah ni..... kanan kiri...kanan kiri.... bayangkan la time tu... laju turun bukit.... padel minyak tidak lepas.... blom boleh budget pusing stereng..... Astagfirullahalazimmmmmmmmmm........  baru yang paling aku takut... di hujung bukit tu selekoh tajam!!! 90 darjah...... dalam hati aku... Waaarrrggahhhh mati la ni... langgar pokok sawit la ni....... dalam kepanikkan tu... aku sempat tengok muka si Lala..... HaaaHHhh!!!!... selamba bodoh saja ni..... kesukaan lagi tu..... aku time tu... tuhan saja yang tau...... tapi mujur masa tu aku ndak tetunjuk ketakutan aku..... (control macho kan... padahal takut gila babi ni.. babi ndak takut gila mcm tu....hahah)...... detik2 cemas tu aku rasa terlalu panjang..... padahal jarak tu bukit cuma kurang 200m...... sampai di hujung bukit tu... aku nekad pusing habis tu stereng ke kanan.... Hheeeekkkkk!!! Break trusss..... Si Lala di sebelah aku tepuk tangan ni..... "Wahhhh... sioknya...mcm yang di TV ni"...... aku yang di sebelah ni ketawa sumbing saja...."Hahahha.. ya kan" aku bilang...  aku toleh pi ke bukit yang penuh detik2 cemas yang baru saja aku lalui tadi...... Makkk aiii!!!.... Habuk dia berterbangan di udara...... "hmmmmm... mmg laju aku turun tadi" dalam hati... Fuhhhh nasib baik teda apa2.....Syukur...
             Aku tukar gear gostan.... tukar balik gear 1... naik bukit tu balik..... Lajak abisss!!!!...takuttt... tapi yang aku hairan... time naik tu... otomatik aku pandai kawal tu stereng ni...... heheheh... satu kemajuan...... sampai di perkarangan rumah... aku turun dari kereta.....dady tanya kalau aku mau turun balik... aku cakap ndak la.... bisuk2 lagi...... Gila!!! Blom lagi abis gigil aku ni..... hehehhehe... padan muka ko N'dang... mau sangat bawa keta turun bukit kan...... tapi dalam hati masa tu masih lagi ada hajat mau meneruskan perjuangan.... tapi lain masa la pulak......

             hehehhee.... lucu kalau aku ingat2 balik.... hahahha... banyak lagi tu... tapi nanti la baru kita sambung yaaaaa.......... nanti bosan la pulak kan..... ok lah... mau pi zZZzzz da... mengantuk da mata ni... taip pun banyak error da ni...balik2 backspace ni.... juling2 da mata mau fokus tu huruf.... k la... good nite.... semoga mimpi yang indah2.... ZzzzZZzzZZZZz

.............akan bersambung........



Macam ni kali aksi aku time panik first time bawa kereta turun bukit.... hahahah.. sadisnya...

Wednesday, February 9, 2011

Terima Kasih Ya Allah...

       Alhamdulillah, hari ini aku sempat menghirup udara-Mu yang terus memberi aku nafas kehidupan buat tahun yang menganjak ke-31. Bersyukur sangat-sangat, pada usia begini Kau masih melimpahkan aku dengan kasih sayang-Mu yang  tidak dapat ku balas selain amal dan pujian kepada-Mu, Tuhan yang Maha Esa. Kau Maha Mengetahui akan perjalanan hidup ini dan Kau Maha Arif akan kehadiranku di dunia pinjaman ini. Aku masih berkeluarga. Sementara Kau pinjamkan aku pada mereka dan mereka pada aku. Biar mereka mendapat sepenuhnya pembelaan kehidupan daripada aku. Banyak lagi kekurangan yang perlu aku lunaskan sebelum tiba masa aku dijemput-Mu. Peliharalah kesihatanku supaya jasad ini dapat terus melakukan tugas yang Kau amanahkan padaku. Halalkan lidah dan perbuatanku supaya dapat kutitip dakwah seruan-Mu dalam kerja aku dengan caraku. Kau Maha Mengetahui mengapa kau meletakkan aku ditampuk ini. Wallahualam. Siapalah aku atau sesiapa pun untuk meghakimi kurnia ini jika ini juga kelebihan yang Engkau anugerahi untuk ku pinta rezeki bekal hidup yang sementara.

        Ya Allah, aku bersyukur kerana Kau terus titipkan pesan-pesan sayang-Mu pada mereka yang rapat denganku supaya terus mengingatkan aku seandainya aku lalai dalam amalku, dalam ibadatku, dalam kerjaku, dalam sukaku, dalam dukaku dan dalam tanggungjawabku. Kau anugerahkan aku dengan suami yang sentiasa bersamaku pada waktu senang dan susah, saudara yang sentiasa ada pada setiap masa. Juga sahabat yang ada pada waktu tawa dan tangis. Kerana anugerah yang tinggi ini aku terus melangkah yakin kerana aku tahu Engkau ada wakilkan pada mereka untuk membimbing aku ke arah-Mu. Kerana kasih-Mu Ya Allah, Kau berikan kelebihan limpah padaku, untuk turut mendapat perhatian dari ramai mata lain supaya langkahku tidak pincang dan dipelihara selalu.

       Ya Allah, aku ikrarkan janji untuk cebisan nyawa yang masih ada ini, juga untuk aku jadi pembela pada yang pincang, lemah, sakit, kerdil, rapuh, teraniaya dan yang memerlukan.  Akan aku abadikan harta yang Kau berikan, akal yang Kau anugerahkan dan kudrat yang Kau limpahkan untuk mereka yang juga menumpang sementara di perjalanan dunia seperti aku. Ya Tuhan sekelian alam, 31 tahun Kau bentuk diriku, dan semua yang baik daripada-Mu dan yang buruk daripadaku jua. Bersyukur aku kepada-Mu kerana masih boleh lagi aku memohon keampunan kepada-Mu pada hari Kau terima aku kedunia ini. Sesungguhnya aku terlalu takut pada neraka-Mu. Maka salurkan aku kudrat untuk terus mengingati-Mu dalam harianku, seandainya hari lahir yang ke-32 tidak sempatku gapai, matikan lah aku pada iman-Mu, dalam agama-Mu, pada syiar-Mu, pada hidayah-Mu dengan cara yang tidak menyakitkan dan mengaibkan.

       Ya Rahman Ya Rahim. Alhamdullillah dengan rezeki yang Kau berikan. Biar sekecil mana habuannya, aku tetap bersyukur atas pemberian-Mu. Jangan kau gelapkan mataku untuk rezeki yang bukan milikku, yang bukan keredaan-Mu dan yang dikaut bukan untuk dikongsi. Ringankan tanganku untuk memberi, untuk menghulur dan untuk menderma. Halakan seleraku untuk yang Kau halalkan dan bukan yang Kau haramkan dan laknati. Buka pintu hatiku untuk berbelanja kearah-mu dan agama-Mu. Ya Allah peliharalah kata-kataku supaya yang di ucap bakal menjadi ubat, yang ditutur bakal menjadi penawar, yang diluah bakal menjadi madu dan yang di kata bakal jadi perindu. Doaku supaya kasturi janji-Mu akan menjadi penyegar nafasku.

       Ya Qayyum, puji-pujian ke atas-Mu yang membenarkan aku berdiri, melangkah dan berlari lagi walau pernah langkahku silap, walau pernah langkahku sumbang, walau pernah langkahku jelik. Kau beri lagi tulang dua kerat ini untuk ku hayunkan seirama dengan usia matang ini. Ya Wahid. Pada ketika umurku setinggi ini, kau masih benarkan tangan ini dihayun. Akan aku guna untuk angkat ke langit berdoa mendapatkan syafaat-Mu. Biar tinggi tanganku seperti yang Kau benarkan di Mahsyar dunia dengan izin-Mu dulu. Tangan ini aku rasa seperti terlalu kecil untuk menampung rahmat-Mu yang besar. Berikan tangan ini deria rasa yang berkekalan supaya dapatku rasakan butiran tasbih mengahadkan diri-Mu. Dengan izin-Mu jua, pada ketika ini jejari di tangan ini bisa memetik kekunci huruf di depanku untukku luah rasa syukurku. Tiada yang lebih Esa selain diri-Mu. Letakkan tangan ku ini diatas untuk ku genggam tangan dibawah. Ringankan tanganku ini supaya tidak liat untukku berkongsi rasa, senang dan harta yang Kau pinjamkan bersama yang tiada dan memerlukan. Pada usia ini terasa ingin tangan ini memeluk Dadyku yang kini  sudah bersama-Mu. Tangan yang dipimpin Dady ini dahulu, kini ku angkat untukku doakan kebahagiaan Dady disana bersama Pencipta seluruh semesta alam dan segala yang terkandung didalamnya, samada di lautan, di daratan, diudara hatta diperut bumi ini sekalipun. Tangan inilah yang di basuh mamaku dahulu tanda menyucikan diri. Sesuci kasih Mama, aku gunakan tulang ini juga untukku tadah ke hadrat-Mu, semoga Kau terima suci cinta Mamaku pada-Mu. Ya Allah, Tuhan pencipta sekalian alam. Ampunkan dosa terkumpulku yang kian tahun kian menggunung dan hapuskan terus menjelang aku menghadap-Mu kelak.

       Aku terlalu takut pada seksaan-Mu, Ya Allah. Pada insan yang aku berhutang kemaafan, ampunkan jika aku meluka, mengguris dan menyakitkan hati kalian. Ku pinta juga halalkan segala makan minumku sepanjang tempoh  aku mengenali dan bersama kalian. Atas doa sejahtera kalian juga aku masih berkesempatan diraikan untuk kesekian kalinya dengan nyalaan dian yang kian bertambah. Sesungguhnya tiada kenangan buruk yang ingin aku abadikan melainkan yang indah-indah semata. Kerana pada aku baik buruknya pengalaman itu semua berguna untuk aku memperbaiki diri aku yang penuh kealpaan, serba naïf dan kekurangan. Minda ini sudah semakin lemah untuk mengingat yang menyakiti aku, yang menikam belakangku, yang menghunus rusukku, yang megherdik telingaku, yang menguris persaanku dan yang meracuni semangatku. Minda ini sentiasa cuba menguis rasa benci itu supaya dapat disiram dengan rasa maaf, semoga kemaafan juga yang aku temui. Maafkan aku kawan, maafkan aku teman, maafkan aku mama, maafkan aku kanda dan dindaku. Maafkan aku semua.

       Ampunkan aku Ya Allah. Biar esok bila aku dilahirkan semula supaya bersedia untuk dikembalikan. Amin.. Amin… Ya Rabbal Alamin….

Tuesday, February 8, 2011

Sendiri Di Tesco...

        Tadi petang aku pi Tesco... mau pi beli barang.... pegi sendiri saja.... sbb tu kawan sa belum balik lagi.... suka jugak aku jalan2 sana tu... supermarket tu ndak la besar mana pun.... tapi banyak kedai2 dia ni... hehehe.... macam2 ada.... hmmm..... so lepas ambil troli... aku pun masuk dalam kedai Tesco tu... jalan2 lagi.... pusing2... tinguk2 tu barang barang di bahagian stationaries..... aku pun kadang2 hairan ni... kenapa la aku suka betul pusing2 bahagian sana tu.... suka tengok buku-buku.... kertas... pen... warna.... semuanya menarik perhatian aku... ntah napa kalau aku ada dalam bahagian tu aku happy ni... hahhahha.... okey... lepas dalam agak2 setengah jam... aku pun beredar untuk tujuan utama aku pegi Tesco.... BELI BARANG DAPUR.... dalam aku memilih barang2 yang aku mau beli tu.... aku terpandang sesuatu yang menarik di bahagian bakery..... "aik... bukan barang ni sepatutnya di bahagian fast food ka?" aku cakap dalam hati ni.... sekali aku perhatikan dengan lebih dekat...... HaAaaAaaaaaH... rupa-rupanya mmg bahagian bakery la tempatnya..... Wahhhh comel nya..... hahaha... sangaaaaat kiut dan colourfullllll.... heheheh.... kreatif jugak durang ni... comel...comel....

           So hampir selesai aku mo beli2 tu barang..... kawan aku pun telefon aku suruh ambik dia pukul 7pm... sebab ada lagi kerja dia sikit..... cehhhh aku ingat dia mo balik sudah.... kelam kabut aku ambik2 barang ni tadi.... yalah... mau cepat kan.... karang lambat.... muncung tu mulut dia... kasi sangkut tu baldi pun bulih ni.... hahahahha.... (sorry Ayang... gurau2 saja ba... Luv U...PEACE)... okey kita sambung..... lepas habis bayar tu barang2.... aku tengok jam.... baru 6.15pm... lama lagi ni mau pi ambil tu kawan.... so aku pi la jalan2 di sekitar Tesco tu sambil tolak troli yang se per empat penuh tu.... jalan.. punya jalan...punya jalan... sampai la aku di escalator.... aku tengok jam... aikkksss lagi 15 minit jam 7.... aku pusing belakang balik.... erkkk... mcm tu punya dekat pun sampai setengah jam mau jalan..... aduihhhhh.... ni la kalau sudah asyik tengok2 jualan orang ni.....tulah... tadi kan mo buang masa sangat....  kan terbuang betul2 tu masa...... padahal tadi tu ada da yang aku betul2 mau pegi lepas beli barang..... pegi POPULAR Books Store... aiyaaaaa....kotoh negi daa.... aaaaaa.... cepatttttt..... cepatttttt..... dekat da jam 7..... pa lagi... aku terus tolak tu troli aku pi escalator.... tup..tap...tup...tap... aku dah parking depan opis si kawan...... Call dia..."Hello Ayang... Sa sampai dah ni.. Where r u?"... "Em.. ok kejap ya"....."bye"... hehheh... mcm tu la bah lebih kurang.....

         Emmmm bah... mcm biasa la.... drive balik....ooopppp.... belum lagi aku kasi tunjuk apa yang comel aku nampak di Tesco tadi tu kan........Baik lah.... mempersembahkan!!!!...
  


Tadaaaaaa!!!!....ni la dia yang comel lagi kreatif yang aku nampak di bahagian bakery sana Tesco tadi.....
Kek Gulung Ala Sushi.... hehehhe.... comel kan
 

Monday, February 7, 2011

Fishing, Feelings & Fun Fair

           Semalam untuk melarikan diri dari ke'bisingan' yang dicipta oleh orang2 yang ada di sekitar perumahan... aku keluar pegi memancing dengan kekasih kesayangan hamba... cheewahhh.... hehehe... pi memancing tapi sekejap saja sudah bergerak balik... sebab teda ikan, banyak nyamuk, lapar n bising jugak.... hahaha.... so kami terus la pegi lepak makan di tpt ke'favorite'an kami.... Restoran Tomyam di Manjung dekat Billion Supermarket.... apa yang buat kami suka lepak sana tu... sebab tidak perlu tunggu lama untuk dapatkan makanan yang kami order.... sangat la xpress.... xpresss rakyat... cepat-cepat, jangan terlambat..... heheh... menyanyi pulak... kan ada lagu tu.... ok lah sambung cerita.... makanan nya pun sedap.... sup ekor, tomyam jangan cakap la.... first class!!!... di jadikan cerita.... tengah kami makan2 tu... biasa la... sambil sembang2.... berkongsi pendapat n apa saja yang sewaktu dengan nya..... tiba2 kami terpandang satu pasangan ni masing2 memangku baby mereka yang masih kecil..... dalam hati aku cakap..."Wah... kembar!!!... bestnya kalau dapat kembar...".. terus aku dan hubby berpandangan mata untuk seketika.... tanpa berkata apa2... seolah2 hati kami yang berbicara.... tiba2 terpacul kata "Sabar la... blom rezeki lagi mungkin..." dari mulut kami... SERENTAK!!!!...... uikssss.... mcm mana tu aaa?...... ajaib... mungkin tu petanda untuk kami.... yeyyyy!!!.... hehhe...hopefully la...
      
             Siap makan tu kami pun bayar dan balik..... dalam perjalanan balik tu aku pesan la dengan hubby supaya singgah di 7-E untuk beli air mineral.... sebelum sampai di 7-E... kebetulan kami lalu di kawasan yang ada fun fair.... so aku pun bagi cadangan untuk singgah tengok apa yang ada dalam fun fair tu.... ya lah... meneruskan agenda melepaskan tensen la konon.... hehehehe.... masuk dalam fun fair tu mmg seronok.... bukan seronok pasal apa... cuma terpandang game2 nya yang boleh di kategorikan "lapuk"... ya la... 'ferris wheel' dia yang style lama ni.... Old School Style!!... teringat zaman kanak2 dulu.... game ni la yang di anggap up to date masa tu kan..... terimbau kenangan bersama arwah Dady... Arwah bawa kami adik beradik pegi fun fair... (masa tu kalau aku tidak silap... aku, eija, lala n ajie)... Arwah ajak kami main game yang hadiah dia minuman tin... kalau tak silap pilih2 nombor atas papan.... kalau tepat dapat 4 tin minuman untuk 1 tin minuman yang di letak..... mula2 tu banyak jugak la yang kami dapat... seorang kami dapat 6 atau 7 tin seorang.... hahahah.... tapi lama2... makin sedikit ni minuman yang ada dengan kami..... sebab terlalu seronok main, sedar tidak sedar tinggal 1 tin seorang.... hahahah.... terus kami berhenti main.... kira pulang modal la.... wahhhh!!! bestnya time tu.... If I could turn back time...huhuhu.... opppp!! erk helloooo.....sambung balik cerita aku dengan hubby pi fun fair...... kami tidak la setakat meninjau game yang ada di sana.... kami pun ambil peluang main some games yang ada sana.... paling banyak kami main... game dart belon.... hahha... hadiahnya...tadaaaaa...... keychain duit... kami dapat 5 keychain... so means kami main 5 kali tu game..... serunut ehhhh.....hahahha..... ada jugak kami main games yang lain.... gelang paku... teka nombor bola tenis.... yang penting setiap games... MESTI MENANG HADIAH!!!.... hehee...

           Puas melayan diri di fun fair kami pun balik.... seperti yang di'plan'kan awal2 tadi.... sebelum balik singgah di 7-E.... terus vrooooommmm.... balik!!!.... samapai umah.... fuhhhh.... syukur... dah aman sikit tu sekitar.... penat dah kali men mercun... atau dah abis stok mercun..... apa pun bagus.... aman...... whooopppp!!..... bunyi kereta hubby balik makan tengah hari..... oklah... sambung lagi nanti yaaaaaaa....... till then.... tata titi tutu.... muahhhxxxxx


Gambar2 yang sempat dirakamkan di fun fair.. V(^_^)



hadiah key chain yang kami menang.... hahahha... mcm real kan tu duit...

Sunday, February 6, 2011

Arghhhh.... Migrain Menyerang!!!

        OMG!!!... apa ba yang ada dalam pikiran jiran2 aku ni.... adakah pasang tu sound kereta kuat2... aduihhhh.... migrain aku... diorang tidak pikir ka jiran2 yang lain yang ada anak2 kecil.... atau orang2 yang ada masalah hypertension?... kalau sini ni mcm area kampung2 tak pa la jugak... maksud aku kan kalau di kg2 tu rumah dia jauh2.... sini ni... perumahan... ada ka patut.... aku rasa tidak patut.... hishhh.... hampir hilang kesabaran da aku tadi..... tu belum lagi cerita durang tu main mercun!!!.... imagine that!!... sejak 5 hari lepas lagi tu mercun mcm teda tanda2 mau berenti....kalau main siang2 ndak pa la jugak.... ni sampai jam 1, 2 pagi..... HELLO!!! Gong Xi Faa Cai dah habes la!!!... haiyooo... sabar saja la....
        
       Tu baru cerita pasal jiran2 aku ni... belum lagi masuk cerita lelaki kesayangan hamba yang sorang ni.... ni lagiii.... aduihhhhh..... gitar dia mcm apa saja bunyi dari tadi..... ndak pandai mo main slow2.... kalau main muzik yang bagus untuk telinga aku ni ndak pa la  jugak..... ini tidak..... ntah muzik apa saja yang dia main tu.... Ayang tolong la bah berenti main tu gitar.... bukan sa larang.... tapi napa waktu mcm ni jugak yang dia pilih untuk main???... pilih la time yang sesuai sikit.... time teda bising2 di kiri kanan kita ni..... Arghhhhh!!!.... Migrain... Migrain!!!.... Aktive Fast to to the ResQ!!!.... Erkkk.... Ahhh...Legaaa sikit....

       O mak Kau!!!... aikkksss tidak abis lagi kah mercun tu?!!! hmmmmm.... tak pa sabar.... hari ni hari kamu.... kamu tunggu esok lusa..... Fire!!!!.... *thud* (pengsan)....... hehehe... k la chiow dulu... mau melarikan diri dari lingkungan yang sangat membingitkan lagi me'migrain'kan otak.... daaaaaaaaa..........  Fishy!!! Here I comeeeeeeeee!!!!!....Whoooooooooooopppp....

Friday, February 4, 2011

Satu Langkah ke Alam Baru.....


Hanya kita yang mampu menentukan hala tuju yang kita mahu

             Wahhh... hari ini teda apa yang aku dan hubby mau buat... (hehehe sana dia pi solat Jumaat.)... pagi2 tadi sudah bangun... kemas rumah sama2... basuh kain sama2.... sarapan sama2... pokoknya hari ni semua kami buat sama2.... best jugak la kalau sekali sekala ada yang sudi bantu aku buat kerja rumah ni.... walau pun tidakla sesukar mana... tapi bila kita buat bersama orang yang tersayang... semua pun jadi lebih mudah dan menyeronokkan... kalau la aku tau hidup di alam perkahwinan ni sangat menyeronokkan.... awal2 lagi aku dah kawin.... tapi tu lah kata orang jodoh pertemuan di tangan tuhan.... kalau aku kawin awal pun... bukan kesayangan aku yang sekarang ni yang hidup bersama aku.. ( I LOVE U Ayang)... mungkin orang lain... wow... cannot imagine that.... eee... teringat pulak cerita mimpi si Eija...hahhaa... so scared yet sooo funny....
           Hari ni one of my best friend bertunang.... Selamat bertunang ya!!!... semoga sampai kejinjang pelamin... owh satu lagi... gambar jan lupa di upload.... hehehe.... congrats...
            Bercerita tentang 'SATU LANGKAH KE ALAM BARU' ni bukanlah merujuk kepada perubahan dari alam bujang ke alam pertunangan dan seterusnya alam perkahwinan..... tapi konteksnya sangat la meluas.... seluas angkasa raya... of course la.... kalau tidak tak kan ada pepatah... "One Small Step Could Change Your Life"... cehhh.... ya la... what i mean here... kalau di ungkai satu persatu... sangat la banyak... contohnya... masuk ke alam persekolahan... masuk ke alam perniagaan... masuk ke alam percintaan.... pokok nya apa saja yang perubahan dan sesuatu yang baru  yang kita mahu untuk mewarnai kanvas kehidupan kita.... heheheh.... so... never fear to be Dare to Fail!!! Thats the only KEY to open the door of a brand new world.... kannnnnn.....
            Hmmmmm... teringat pulak dengan student aku si Wong Tze Nee (Nicole)... dia pernah tanya aku satu soalan... "Umi (panggilan dia dengan aku)... why we have to go to school?"... oopss!!... terkedu jugak aku sekejap... bukan pasal apa... sebab takut jawapan aku tu bakal mengundang lebih banyak persoalan dalam kepala dia.... so aku pun dengan bangganya tanya dia balik.... 'Well Nicole... where you start learn how to read?... laju saja dia jawap... 'School!!'.... aku tanya lagi... 'Where u start learn how to write?'.... "School la of course".... aku tanya lagi.... "Then where you...." blom abis lagi aku tanya... dia terus jawap.... "Umi... I know the answer.... School!!".... "Ok..Ok... that is why we have to go to school"... hmmm... dari apa yang aku paham melalui perkongsian aku dengan Nicole ni.... kita tidak seharusnya bagi jawapan kepada setiap soalan yang mereka tanya.... tapi..... bagi mereka persoalan tentang apa yang mereka mahu tahu.... so last-last nanti diorang akan faham apa sebenarnya yang diorang mau tahu.... hehehhee.... agaknya mcm tu la.... hmmm satu lagi langkah kealam baru yang aku lalui..... 
           Ada lagi atu alam baru yang betul2 mahu aku lalui buat masa sekarang ni..... Alam menjadi seorang Ibu.... teringin sekali aku merasakan berada di alam itu.... berkongsi pengalaman bersama kakak n adik2 aku yang sudah mengalaminya.... bohong kalau aku kata aku tidak cemburu dengan diorang..... jauh di sudut hati ini sangat mencemburui nikmat yang mereka perolehi..... hmmmmm... bila la masa tu akan sampai?.... kalau dapat kembar lagi bagus banget.... wahhhhhh tidak sabarnya...... ok la... nanti sambung lagi....mau pi lunch... daaaaaaaaaaa....

Uniknya dan Peliknya Dunia...


Hmmmm apa yang mau di kongsi hari ni yaaa.... Aduhh... banyaknya kerja yang belum selesai lagi, tapi tahun 2010 tidak peduli semua itu, 2010 sudah semakin jauh meninggalkan kita... Menangis air mata darah sekalipun, tahun itu tetap akan pergi... Yang tinggal cuma memori, ada yang indah tidak kurang juga yang pedih dan menyakitkan.... bila aku tengok disekeliling aku ni.... Ada yang dulu solo, kini berdua (mcm aku la.. heheh), dari pada dua, sudah bertiga atau mungkin berempat.... Tidak kurang pula yang dulu cergas serta bergaya, tetapi kemudian ditarik balik nikmat sihat dan dipilih oleh Allah SWT untuk sakit.. :( ... Banyak jugak yang masih kekal status 'SINGLE'.... Sebab apa begitu?... hanya empunya badan yang tahu jawapannya....

            Ada jugak yang sebelum ini kawan kita, tiba-tiba jadi bos kita. Tidak kurang jugak dulu orang itu orang yang paling kita benci, kini yang paling kita sayang pula.... Namun itu tidak bermakna hubungan berakhir di jinjang pelamin.... Ada yang dulu selalu berada di depan mata kita.... dan kini sudah jauh dimata, malah ada juga yang sudah meninggalkan kita untuk selama-lamanya... (Al-Fatihah unuk mereka2 yang telah kembali ke rahmatullah).... Orang silih berganti meninggalkan kita semua.

            Terlalu banyak kenangan yang kita lalui dan terlalu banyak pengalaman yang kita perolehi, namun tidak kurang jugak ilmu yang mampu kita timba sepanjang tahun 2010 lepas. Semua itu boleh kita jadikan penduan hidup kita untuk menghadapi ujian yang bakal mencabar kita pada masa hadapan.... yang baik kita jadikan pedoman dan petunjuk kita manakala yang tidak baik kita jadikan sempadan dan pengajaran bagi kita.... tapi bila ada kesempatan... jangan la kedekut untuk kongsi-kongsi pengalaman dan pengetahuan tu kepada kawan2, keluarga... dan yang paling penting generasi muda kita... of course la anak dan anak-anak saudara kita.... hehehe... bukan apa, diorang ni mcm cermin... diorang akan menunjukkan imej kita sebagai pembimbing diorang.... Bukannya rugi pun kalau kita kongsi apa yang kita ada kan... sekurang2nya kalau ilmu tu diaplikasikan atau diguna pakai... secara tidak langsung akan me'refresh'kan memori kita dan men'stimulate' minda kita supaya lebih kreatif dan inovatif... ya lah kadang2 kita lupa kemampuan anak2 muda zaman sekarang... (sometimes they can be AMAZING!!!)... lagipun kalau ilmu tu disimpan saja.... well... lama2 mesti berkarat saja di otak.. atau lebih tepat lagi 'L.U.P.A'.... wahhh alangkah ruginya...              

             Sometimes pengalaman yang kita ada tu ada baiknya kita kongsikan dengan diorang2 ni.... yalah supaya lebih memudahkan lagi proses pembelajaran dan meluaskan lagi perjalanan diorang... tapi... apa yang selalu kita nampak, orang yang kononnya lebih dahulu makan garam ni selalu tidak mau ambil peduli idea2 dari orang2 yang lebih muda dari mereka... TEEETTTTTT!!!!... DEFINITELY WRONG!!!... kita tidak boleh la suka2 hati manganggap pengalaman diorang yang muda2 ni sebagai tidak boleh pakai atas alasan diorang ni lebih muda daripada kita.... bukan kita tau pengalaman yang sudah diorang lalui... mungkin diorang sudah lalu pengalaman yang belum pernah kita jumpa.... so.. jangan jadi bodoh sombong ya.. (reminder to myself also).. always apply GIVE AND TAKE yaa.... always give pun tak bagus jugak.... always take pun no good also... so biar 'balance' yaa... heheh..

            Pendek kata... dalam hidup ni macam2 kemungkinan yang boleh terjadi... so.. kita mesti la kuatkan hati of course iman kita juga untuk bersiap sedia menerima takdir Ilahi yang berubah setiap hari sampai la kita meninggalkan pentas dunia yang serba-serbinya BEAUTIFULLLL dan WONDERFULLLL... kannn.... terbaca blog my sis Eija tadi... macam2 yang terjadi di luar lingkungan kita ni.... ada yang dipukul polis sebab merompak rumah orang kaya.... ada jugak yang cuba minum racun untuk bunuh diri.... alalalalala.....

         Hmmmm.... kadang2 kita nampak takdir seseorang tu pelik sekali... hari yang sepatutnya membahagiakan berubah menjadi suatu tragedi yang amat menyedihan... bak kata pepatah "kita hanya mampu merancang, namun Allah jugak yang menentukan segala2nya".... siapa kita untuk menghalang semuanya.... segalanya sudah ditentukan oleh'NYA'... so kita selaku hambanya hanya perlu menerimanya dengan redha dan dengan hati yang terbuka.... mana tau muangkin ada yang lebih baik dijanjikan untuk kita.... well..... everything happen for a reason... dont worry, be happy... :)... yang pasti masa tu pasti akan tiba untuk kita nanti... yeyyy... tapi... helloooo.... blom abis lagi la....

           Untuk menghadapai masa tu nanti bukan bermakna kita just tunggu dan lihat saja.... well.. kapal dibina bukan untuk 'tidur' di pelabuhan tapi untuk menempuh gelora di lautan yang luas terbentang.... so.. untuk menhadapi lautan yang luas tu... yang pastinya penuh gelora dan misteri tu, kena la ada bekalan yang cukup supaya tiada penyesalan di kemudian hari.... dalam hal ni... the choice is in your hand.... Nak dunia atau nak akhirat, atau nak kedua2nya sekali.... Apa yang pasti, perjalan dunia tidak lama tapi akhirat.... sendiri mau ingatlah.... kata orang perjalanan yang abadi, kekal buat selama2nya.... tapi tidak rugikan kalau kita mau nikmati kedua2nya.... Pokok pangkalnya... U YOURSELF!!!....

           Sedar tak sedar , 2011 sudah pun menerima kita dalam kelender hariannya... tidak tau sama ada masa yang terlalu pantas bergerak sampai banyak kerja yang belum sempat dibereskan... atau kita yang tidak tau menguruskan masa sampai kita 'dipermainkan' oleh masa tu sendiri.... THINK!!!
            Selalunya tahun baru ni dikaitan dengan azam baru kannn.... Azam baru dah ada?... hehhehe... aku ada.. tapi tidak boleh bgtau... RAHSIA... :p... azam yang lama mcm mana?... menyimpan azam untuk tahun baru bukan sesuatu yang baru dalam budaya hidup kita kan.... Ada yang sudah mencapai azam yang di simpan untuk tahun 2010... dan ada jugak yang kecundang dalam mencapai azam... tapi mcm mana yang menyimpan azam sekadar mahu mengikuti trend 'menyimpan azam'..... tapi pada aku golongan ini jauh lebih bagus dari yang tidak mempunyai azam langsung.... dan yang paling aku terkeju... bila golongan ini langsung tidak sedar yang diorang ni sudah pun berada dalam tahun 2011!!!!... ASTAGFIRULLAH ALAZIMM... p/s: golongan ni mmg wujud ya... (based on my own experience).... aduhhhh... mampu gelang kepala saja.... ishhh3x... aiyoyooo...karavaleeee... karavaleeee....

            Nyata sekali dunia ni pelik dan unik.... sometimes takdir orang yang tak ada azam ni jauh lebih baik dari orang yang berazam.... contohnya... orang yang ada kelulusan berjela2 belum tentu senang-lenang berbanding dengan orang yang tak ada sijil langsung.... ada kalanya lebih berjaya dalam hidup... banyak contoh yang boleh kita nampak jelas kan.... pasal tu tak payah la aku tulis disini kan... sbb tentunya korang lebih mengetahui.... PEACE!! V (^_^)V..... Apa yang harus kita ingat, itu semua rezeki Allah SWT.... kita cuma harus berusaha meningkatkan kehidupan kita kepada yang lebih baik... Kan Allah SWT menganugerahkan kita dengan dengan akal fikiran... or lebih tepat lagi O.T.A.K... so gunakan la anugerah yang satu tu dengan sebaik mungkin.... sebab ramai diantara kita ni yang tidak sedar macam mana kemampuan otak ni yang sebenarnya melainkan kita gunakannya...... bak kata Nabil 'Lu Pikir La Sendiri'..... hehehe... panjang pulak bebelan aku kali ni kan... ok lah... aku rasa itu saja yang dapat aku kongsikan untuk kali ini.... well last but not least........ Semoga takdir kita baik2 belaka yaaa.... 

In Shaa ALLAH... AMIN....

Wednesday, February 2, 2011

Bulan Cinta..

         Bulan Februari... ramai ataupun mungkin seluruh manusia di muka bumi ini.....yang mengaitkan bulan ini sebagai bulan cinta... ya lah.. sepertimana yang kita tahu.. tanggal 14 Feb setiap tahun di istiharkan sebagai Hari Kekasih atau lebih dikenali dengan Valentine Day... kadang2 terlintas dalam hati... kenapa ada perlu ada hari untuk kekasih?... abis hari yang lain tu macam mana?... hahaha... mungkin pada sesetengah orang, hari ni sangat memberikan impak yang sangat besar pada mereka... dan tidak kurang jugak yang langsung tidak ambil peduli... macam mana hari ini boleh wujud dalam hidup kita?.. Okey... setakat yang aku tau...
           Valentine's Day dikatakan merujuk kepada kisah seorang paderi atau wali Kristian yang berusaha untuk menghubungkan kasih sayang diantara lelaki dan wanita... Kononnya pada zamannya, pemerintah melarang lelaki dari berkasih sayang kerana memerlukan mereka sebagai tentera... dan sebagai tentera, mereka kena fokus kepada peperangan dan bukannya kekasih... Namun terdapat seorang paderi yang melanggar perintah itu, dan paderi itu bernama Valentine... Dia sentiasa berusaha mengajak lelaki dan wanita untuk berkasih sayang.... Pemerintah mendapat tahu, dan paderi itu ditangkap dan dipenjarakan, namun begitu dia tetap meneruskan usahanya untuk menghubungkan kasih sayang ketika dalam penjara.... Akhirnya dia dihukum bunuh pada 14 Feb.... menurut cerita, sebelum beliau dijatuhkan hukuman, dia telah menulis sekeping kad kasih sayang yang di alamatkan kepada anak gadis penjaga penjara kerana gadis itu telah menjadi sahabat yang sangat setia sepanjang paderi itu di penjara..... dalam kad itu tertulis... "FROM YOUR VALENTINE.".... dan bermula dari situ la tersebarnya amalan menulis nota2 cinta dikalangan mereka dan kita sekarang ni..... hehehe..
         Macam tu la lebih kurang cerita dia yang mahsyur tersebar mengenai asal usul Valentine's Day.... hmmmm bercakap tentang ni jugak... teringat masa sekolah dulu... setiap 14 Feb bermacam2 aktiviti yang dilakukan untuk 'celebrate' hari ini... contohnya ucapan2 cinta yang daripada 'boyfriend', 'girlfriend' dan tidak ketinggalan jugak daripada 'secret admire'.... so sweet... kiriman bunga, coklat menjadi satu lambang cinta untuk hari tersebut... aku pun dapat sekuntum mawar n satu kotak coklat dari 'YOUR SECRET ADMIRE'..... hahha... sampai sekarang aku tidak tau sepa yang bagi.... tapi aku rasa kawan2 aku saja kenakan aku time tu... i guess.....hmmm siapa ya?...
          Pada aku teda yang menarik sangat tentang Valentine's Day ni... sebab setiap hari adalah hari untuk aku menyayangi insan2 yang ada di sekeliling aku....  pada aku,  tidak perlu tunggu 14hb Feb untuk datang menyapa aku untuk mengucapkan "I LOVE U" kepada insan2 yang aku sayangi... sebab setiap hari aku sayang mereka.... tapi ramai yang faham setiap 14hb Feb digunakan untuk mengeratkan dan memperbaharui kasih sayang... hmmm.... n this is what cross in my mind.... kata la 24hb Feb 2011 kasih sayang sudah luntur, nak tunggu sampai 14hb Feb 2012 depan ka untuk mengukuhkannya semula??... well..  I guess not... so i hope you all got a clear picture here......what i'm trying to say is.. EVERY DAY IS A DAY OF LOVES... but.. what more can I say... setiap orang ada pendapat mereka sendiri...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...